Mihajlovic gör en Ferguson?

maj 5th, 2011

Skotten är en levande legend, ett paradigm för varje ny tränare som drömmer om att nå ens en bit på vägen ur framgångssagan Sir Alex Ferguson. Sanningen är att det började inte helt lätt för Fergie heller. När han tog över rodret i Manchester United var hans första intryck av de lag han tagit över att de var alldeles för ”slappa”. Red Devils ”vecchia guardia” bestod då av Norman Whiteside, Paul McGrath och Bryan Robson, tre glada prickar som framförallt kunde skymtas gladast över pubbaren.

Fergusons största utmaning var att ändra på den mentaliteten, att få spelarna att anamma hans karaktärsdrag och principer. På och utanför fotbollsplan. Mihajlovics densamma.

Sicke har och andra sidan inte haft det i närheten lika jobbigt med att ändra på spelarnas pubvanor (bortsett Mutus), men han har till skillnad från Ferguson fått ta över efter fem år av framgång under Prandelli (Ferguson tog över när laget låg på tabellens 21:a placering). Spelarna har varit skadeskjutna, mätta och inspirationslösa, med trojkan Vargas, Marchionni och Montolivo som tydligaste exempel. Liksom Alex har Sinisa lyckats skrapa ihop spillrorna under ett mellanår och lägga grunden genom ett stabilt försvar och ett extremt svårslaget lag.

Man Utd slutade 11:a 1986, och sedan dess så har få förluster genomgående karakteriserat Sir Alex olika lagupplagor. Resten är modern fotbollshistoria.

Vi får hoppas att säsongsavslutningen fungerar som en ”apertif”, att den ger hopp och förtroende till nästa säsong. Men först ska tre omgångar till att avvärjas och någonstans däremellan ska även Jovetic pröva på att spela boll efter snart ett år i sjukstugan.

Som en av Mihajlovics största skeptiker i ”landet lagom” känner jag mig skyldig efter uppvisningen 5-2 mot Udinese att ge honom sista ordet.

”Nu börjar laget äntligen likna mig”


4 Responses to “Mihajlovic gör en Ferguson?”

  1. Shahrouz on maj 5, 2011 13:19

    Jag tror fortfarande inte på honom, nästan så att jag hoppas att vi förlorar de matcher som är kvar så han får kicken

  2. Odysseus on maj 5, 2011 17:14

    Inter bort känns som en typisk match ledning&supportrar kan förbise vid förlust. Resten tar vi nog. För mig gäller ”solo per la maglia”, så länge laget presterar för klubbens bästa oavsett vem som styr, även en Mihajlovic som gjorde dåligt ifrån sig. Han får gärna sitta kvar om han fortsätter så här.

  3. viola 9 on maj 5, 2011 17:55

    Blir lite irriterad då man hör såna kommentarer efter en match då vi äntligen haft lite turen på vår sida och fick lite psykologiskt viktiga mål.
    Vi fick nästan 100% utdelning i söndags och helt plötsligt ska vi glömma alla poäng han fått oss att tappa genom sin fega inställning och naiva tro att det räcker att ställa tio man på sista tredjedelen för att försvara en ledning.
    Vad hade hänt om vi bara hade haft 3-2 med några minuter kvar, det troliga en sen kvittering som så många gånger tidigare den här säsongen.

    Att sen mihajlovic går ut och tar åt sig äran då målen råkat ramla in väldigt enkelt för en gångs skull eller som när han i förra veckan kritiserade reals defensiva taktik i första CL mötet mot barca fast han hela säsongen spelat på precis samma sätt och kostat oss massor med poäng gör mig något irriterad.
    Mannen verkar sakna all form av själv insikt.

    Antingen måste han lära sig och spela efter materialet annars måste han gå, man kan inte ha som taktik ställa upp sig på sista tredjedelan av plan med tio man och spela försvars spel utan press.
    Speciellt inte med all den offensiva talang som finns i laget

  4. Odysseus on maj 5, 2011 23:46

    Intressant det om realuttalandet viola9! Och kul, berätta mer om du kommer på något…

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

Name (måste anges)

Email (måste anges)

Webbplats

Speak your mind