Inguardabile!

januari 30th, 2011

Sex månader har gått sedan Mihajlovic ankomst till Firenze, och resultatet kan inte ha undgått någon. Ett Fiorentina som för ett år sedan stod för glädje, attraktivt spel och en stor dos hopp inför framtiden har förvandlats till ett själlöst spöke, utan idéer och utan någon tro på något förutom sin egen impotens och mediokritet. Att titta på matcherna har blivit ett slags oundvikligt självplågeri. Ungefär som att titta på division sju-curling för att någon släkting spelar i ett av pissgängen där. För det finns inget att beskåda förutom ren och skär frustration och ångest. Inget spel. Ingen fantasi. Ingenting. Det är så man vill gråta, men det förutsätter känslor. Dagens Fiorentina skapar inga känslor alls. Det bara är.

Ta en spelare som Gilardino, som antagligen är den mest högkvalitativa spelaren i truppen. En klassisk bomber av odiskutabel klass. Vi kan inte ens utnyttja honom. Inte en enda vettig passning in i straffområdet. Inte en enda vettig cross. Hans funktion på plan har reducerats till att manglas och ordna frisparkar eller att kämpa ensam mot motståndarnas hela försvar. Det är återigen, ett symptom på att vi inte har något spel. Det lilla som finns är så pinsamt lättläst att inte ens våra egna spelare tror på det.

Det som stör mig mest är alla ursäkter. Man kallar spelare som kommer tillbaka från skada ”värvningar”. Skadorna i sig lyfts upp som ett jätteproblem, trots att andra lag har skadelistor som inte på något sätt bleknar gentemot vår. Det är i sig ett perfekt exempel på en situation där ingen vill ta något ansvar. För något alls. Della Valles vill inte satsa vidare, men de vill inte säga det. Corvino är en sportchef med landsortsmentalitet som inte klarar av att värva något annat än talanger eller nya reservmålvakter, men ingen vill säga det. Tidigare tongivande spelare som Vargas och Montolivo vill inget hellre än att lämna klubben, men de vill inte säga det. De få pjäser inom föreningen som faktiskt presterar över eller enligt förväntan och är lojala, som Donadel och Santana, vill vi inget hellre än att bli av med. Mihajlovic är en tränare med noll taktisk kompetens som inte klarar av att använda spelarmaterialet rätt, men ingen vill säga det heller. Varför hattar han mellan formationer som alla fungerar lika uselt? Varför envisas han med att använda nollan Cerci? Ljajic som vänsterytter?? Vargas går från bäst till sämst på en halv säsong? Passningsmaestron D’Agostino är helt plötsligt på Bolatti-nivå? Vår bästa spelare är Santana spelandes centralt?? Pardon my french, men quoi de fuck håller mannen på med?

De enda som säger något är fansen. De säger: Basta. Det här som vi håller på att bevittna är inget annat än en förödmjukning mot klubben, staden, och dem som älskar de förstnämnda två. Men det värsta av allt är att laget har blivit – inguardabile. Som ett barn bara en mor kan älska.

Firmato TX..


7 Responses to “Inguardabile!”

  1. Odysseus on januari 30, 2011 18:07

    Bravo Tony!

  2. Blagh on januari 30, 2011 18:25

    Helt rätt!!

  3. Forza Viola!!! on januari 30, 2011 19:40

    Håller med dig till 100%. Eller kanske inte riktigt 100% för det finns en grej jag inte är lika säker på som dig: nämligen Corvino.

    Varför han värvar målvakter hejvilt vet ingen. Däremot ser jag Behrami som en väldigt bra spelare – med tanke på förutsättningarna! För som du säger, ingen vill säga det, men det finns inget attraktivt alls med Fiorentina längre. Corvino ska hitta duktiga spelare, visst, men de ska också vilja spela i laget. Och ärligt talat, vem med någorlunda förstånd skulle välja att gå till Fiorentina i det läget som man är? 2-3 starka förstärkningar VILL vi få, men frågan är: Vill någon av dessa förstärkningar till Fiorentina?

    Alla problem leder på ett eller annat sätt så småningom till Mihajlovic. För att spelarna ska spela bättre måste Mihajlovic göra det bättre. För att spelarna inte ska vilja lämna måste Mihajlovic sluta klanta sig och ge oss en ärlig chans att vinna. För att Corvino ska ha möjlighet att värva spelare måste Mihajlovic se till så att laget vinner så att man kan få spelare intresserade av klubben.

    Miha klarar ingetdera oavsett hur mycket han än vill det.

  4. Odysseus on januari 30, 2011 20:46

    Miha hade oturen att få ett demoraliserat och skadedrabbat Viola i sina händer. Eller så hade han chansen att få spelarna på fötter igen. Oavsett hur man väljer att se på det så gick det som det gick.

    De lirare som tidigt satte sig på tvären och vägrade spela ut sin fulla potential i en spelidé de inte trodde på var tydligast Marchionni och Vargas. Deras motivation kan ifrågasättas. Åter coachens utmaning att få med sig spelarna på sin sida.

    Lösningen är en.

  5. Forza Viola!!! on januari 30, 2011 21:43

    När du säger så låter det på dig som om de offentligt tagit avstånd från spelsystemet? Stämmer detta?

  6. Odysseus on januari 30, 2011 21:57

    Nej, jag grundar det på deras agerande på plan (enda chansen jag har att se dem, därför väldigt subjektiv bedömning).

    Jag tycks se en tydlig kontrast gentemot hur de agerade under Prandelli och hur det gör under Mihajlovic. Även under serbens första tid vid rodret var gestikulationerna och kroppsspråket ojuste. Då, september/oktober månad röt Capi Ultras ifrån och ställde sig på Mihas sida. Då man inte kunde tolerera denna totalförvandling från CL-lag till nollor på bara ett par månader och med motivationsbrist som enda anledning.

    Nu, sex månader senare, kvarstår motivationsbristen vilket ligger på Sinisas bord. En vilsenhet har även tillkommit vilket också ligger på Sinisas bord. Jag kommer att lista vilka jag anser bör lämna tillsammans med Miha så småningom, när övergångsfönstret stängt.

  7. Tony on januari 30, 2011 23:07

    Corvino var en av dem som byggde stommen till laget vi har idag. Det går inte att förneka. Men han är inte en DS som plockar hem de värvningar man behöver för att nå ”nästa nivå”. I dagsläget är det självklart svårt att locka stjärnspelare, men för ett par år sedan var vi ute i Europa, slaktade storlag och spelade propagandafotboll. Klubben borde agerat djärvare på marknaden då. Men man misslyckades helt. Därför återkommer man ständigt till att ”det är svårt att förbättra det här laget”. Jag kan räkna upp minst 10 spelare som gått till lag som Napoli, Genoa, Samp eller Palermo som definitivt skulle ha förbättrat Fiorentina. Det är bara det att Corvino inte klarar av de värvningarna. Hans grej är att hitta talanger. Ska det till någon etablerad spelare så är det alltid någon som ingen annan vill satsa på, som karriären gått i stå för, eller som är notoriskt skadebenägen. Numera är han allt som oftast tvåa på talangerna också. Han är väl mätt, gubben. Ska man någonsin sluta snacka om fjärdeplatser som ”scudetti” så får man plocka in folk som har mentaliteten att sikta högre. Corvino och Della Valles är skitnöjda med på typ en sjätteplats i ligan. Då blir resultaten inte bättre än så, och emellanåt -betydligt sämre.

    För övrigt så tycker jag det är sjukt illojalt av vissa spelare att sluta slita för laget när det går emot. Tänker som Odysseus främst på spelare som Vargas och Marchionni, men det finns andra. De pissar på tröjan, rent ut sagt.

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

Name (måste anges)

Email (måste anges)

Webbplats

Speak your mind