Mercatokungen

januari 31st, 2011

Idag tänkte jag att vi kunde diskutera Pantaleo Corvino. Den självutnämnde ”mercatokungen”, men det blir ju i slutändan lika väl ett betyg över hela organisationen. Låt oss säga att Fiorentina är ett företag. Eller vad fan, det är ju det, men ibland förlorar man som tifoso den insikten.

I ett vanligt företag i näringslivet vore Corvinos motsvarighet rekryteringschef eller något sådant. Alltså ansvarig för att kvaliteten på företagets personal motsvarar företagets ambition. Nog för att jag själv har tillräcklig erfarenhet från näringslivet för att veta att feta misslyckanden inte alltid slår tillbaka mot den ansvarige, men i Corvinos fall vette tusan om stöveln inte skulle ha applicerats. Tillåt mig ödmjukast visa varför.

Vi ska inte göra någon sågnings-odyssé genom Corvinos karriär, som inte varit så dålig. Jag vet ju att han upptäckt spelare som Bojinov, Vucinic och Ledesma. Personligen tycker jag inte det är så jävla imponerande meriter, men alla andra verkar ju tycka det så låt gå.

Men nu tänker vi företag här, och då är man inte bättre än det man presterat på sistone. Vi kan gå tillbaka ett helt år, vilket är ancient history i sammanhanget. Man skulle kunna gå tillbaka två år, men min tid för detta skamlösa angrepp på mercatokungen är tyvärr begränsad till en kafferast. Låt oss därmed börja på vintermercaton 2009-10 och jobba oss framåt. Ha överseende med siffror. Skriver ur minnet här för bövelen.

Ljajic – Säga vad man vill om Ljajic, han är en nittioetta, stor talang och så vidare, men var han värd 6,5 miljoner euro? Handen på hjärtat, har han höjt kvaliteten på laget så som den prislappen borde indikera? Palermo betalade mindre för Pastore (förvisso säsongens värvning med Cavani). Ska jag vara riktigt kritisk så säger jag att vår egen produkt Carraro känns som en likvärdig eller bättre spelare än Adem. På alla punkter. Hade Jo-Jo varit hel hade Ljajic inte startat en match.

Felipe – Hade det inte kommit fler überfloppar så hade Fille tagit priset. Jag kan till viss del förlåta Corvino, för jag trodde det här kunde ha blivit något. Men Felipe verkar befinna sig i någon slags existentialistisk kris, och med facit i hand är det bara att konstatera att Corvino åkte på en fet blåsning. Man borde kanske ha anat något lurt då Felipe bara gjorde 3 ligamatcher för Udinese säsongen då vi köpte honom och hade fått de två säsongerna innan mer eller mindre förstörda av skador.

Bolatti – Långsam, förvirrad och tydligen helt oanpassningsbar till spelet i Seria A. Jag såg honom spela i Argentina och det är svårt att tro att det var samma spelare. Sinnesjukt. Men jag kommer fortfarande ihåg att Corvino höjde Bolatti till skyarna med uttalanden som ”spelaren vi velat ha hela tiden” osv. Han borde vetat bättre.

Corvino tog även in Keirrison (usch) och Seferovic (s.k. talang). Inget att hurra för. Sedan kan man också ifrågasätta att han släppte iväg både Dainelli och Jörgensen mitt i säsongen. Kaptenen och vicekaptenen. Smart. Notera dock –ingen värvning som går in i startelvan.

I somras plockade Corvino in några spelare till.

D’Agostino – I sina bästa stunder en grym spelare, utan tvekan. Men var det spelaren vi behövde? Även han skadebenägen (så klart) och jag tror den enda anledningen till att Corvino investerade i D’Ago är att Montolivo går till Inter efter den här säsongen för att återförenas med Pazzo.

Cerci – Det kan väl inte ha undgått någon att Cerci är något av den värsta smörja som någonsin skådats i denna stolta klubb, och det värsta av allt är att han var dyr. 4 miljoner euro för en spelare som inte ens platsade på Romas bänk och som satt på ett utgående kontrakt? Årets deal för Roma. Jag hade fan föredragit Papa Waigo i truppen. Han har i alla fall gjort något bra, en gång i tiden. Nej, blotta åsynen av Cercis namn i startelvan ger mig nästan stroke.

Boruc – The holy goalie kan knappast kallas för en dålig affär då han kom gratis. Däremot är det en konstig affär om inte målet är att tvinga bort Frey ur laget för att minska the holy lönetak. Boruc är en för bra målvakt för att värma bänk. Alla vet att sådant bara skapar nervositet och dålig stämning. Det tog ju inte heller många veckor innan Boruc ville dra, och hade inte Seba pajat så hade polacken inte varit kvar.

Notera igen –är det här egentligen spelare som vi behövde? Vänsterback? Mittback? Anfallare?

Slutligen då, för jag antar att inget av intresse kommer att hända: Behrami – Bra spelare, men Corvinos vana trogen så är ju även schweizaren rätt skadebenägen.. Återigen, var är spelarna som går in i startelvan? Kvalitetshöjarna? Ska jag sätta betyg på årets mercato så är det bara Sampdoria som varit mer ambitionslösa.

Slutligen så ska jag avslöja varför jag tror Corvino har gått från bäst till sämst på några säsonger. Han har tankarna någon helt annanstans. På ungdomslagen. Giovanissimi, Allievi, Primavera. Corvino har själv sagt att hans dröm är att i framtiden se ett Fiorentina med enbart spelare från ”hans” ungdomssektor, och det är väl skitbra, men faktum är ändå att man behöver mer än snorungar och att köpa billigt och sälja dyrt för att komma någon vart här i världen. Jag har sagt det förr. Lecce var en perfekt arbetsplats för Corvino, han är ingen sportchef som passar i en klubb med större ambitioner. Våra framgångar under Prandelli-eran var enligt mig 100% Cesare. Det är uppenbart att han till slut lämnade för att han ville mer än vad klubben ville. Han ville mer än att vinna påhittade ”scudetti” för fjärde eller femteplatser.

Numera är ribban satt ännu lägre. Nu ska vi banta löner till nästa säsong genom att sälja av Gilardino, Mutu och Frey och hoppas på att ungdomslagen producerar några superstjärnor lagom till 2018 eller så. Frågan är när ledningen ska ta bladet från munnen och kommunicera den här kursändringen? För inte kan man väl tala om någon ”satsning” när ambitionsnivån är så här usel?

Om det inte sker några kraftiga förändringar inom kort så kommer Della Valles att få det hett om öronen. Truppen har redan fått en försmak efter de två senaste viljelösa pissmatcherna. Blir det inte andra takter i hemmamatchen på Onsdag så kan ett riktigt helvete bryta ut. Folk har tröttnat nu.

Firenze merita molto di piú!

Firmato TX..


One Response to “Mercatokungen”

  1. Odysseus on januari 31, 2011 15:39

    Det blir inga andra takter på onsdag, helvetet kommer att bryta ut. Möjligen att ett kryss och ”en stark viljeinsats” ger förlängning på lidandet men det kommer förr eller senare. Mihajlovic OCH Corvino sitter löst.

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

Name (måste anges)

Email (måste anges)

Webbplats

Speak your mind